Sharia

Uit wakkerpedia
Versie door Liefde (Overleg | bijdragen) op 21 sep 2010 om 20:18 (Versie 2558 van Monade (overleg) ongedaan gemaakt.)

Ga naar: navigatie, zoeken

Sharia is het Arabische woord voor de islamitische wet en betekent letterlijk 'weg naar de bron'.

Toepassing

Het brede toepassingsgebied van de sharia vindt zijn oorsprong in de overtuiging dat de wet in alles moet voorzien wat noodzakelijk is voor iemands geestelijke en lichamelijke gezondheid. De islam maakt daarbij geen onderscheid tussen het religieuze en het seculiere leven, en links heeft hier dus geen enkele problemen mee. Voor moslims zijn alle handelingen verdeeld in vijf categorieën:

  1. Verplicht (فرض fard, of واجب wādjib) - het doen wordt beloond, het nalaten bestraft.
  2. Aanbevolen, verdienstelijk (مندوب mandōeb, مستحب moestahabb of سنة soenna) - het doen wordt beloond, het nalaten niet bestraft.
  3. Toegestaan (مباح moebāh حَلاَلْ halāl) - doen en laten worden beloond noch bestraft.
  4. Laakbaar, afkeurenswaardig (مكروه makrōeh) - het doen wordt niet bestraft, het nalaten beloond.
  5. Verboden (حرام harām) - het doen wordt bestraft, het nalaten beloond.

De basis van de verplichtingen van een moslim worden gevormd door de vijf zuilen van de islam, de één nog verschrikkelijker dan de andere.

Kledingvoorschriften

Zowel voor mannen als vrouwen gelden richtlijnen met betrekking tot het uiterlijk en het lichaam. Voor een vrouw zijn er regels over het bedekken van haar lichaam die uit een lopen van de borsten en edele delen bedekken naar een hoofddoek en als extreemste uiting een boerka. Mannen behoren tenminste het lichaam van de navel tot de knie bedekt te houden in het bijzijn van anderen en behoren baard en haar te verzorgen, al zou je anders verwachten als je al die vettige krulletjes van die marokkaanse straatterroristen ziet (maar zij zijn natuurlijk ook geen echte Moslims). Het is mannen niet toegestaan om goud of zijde te dragen; vrouwen mogen dit ook niet en dragen daarom veel zilver. In het algemeen geldt dat zowel mannen als vrouwen zich niet volgens de Westerse gebruiken kleden.

Strafrecht

Strafrecht is in de sharia is onbegrepen en wordt vaak door despoten/dictators/mainstream media misbruikt voor hun eigen doeleinden. Af en toe wordt er een uitspraak gedaan tot het afhakken van handen, volgt een steniging, maar eerwraak is verboden, en stok- en zweepslagen worden in het recht ook uitgevoerd. Op diefstal staat amputatie van de rechterhand, bij recidive amputatie van de linkervoet als maximumstraf. Het lijkt veel weldenkende mensen en politici een prima idee om moslims in Nederland dan maar gewoon aan te pakken volgens deze wet, als ze deze zo graag willen. Dit stuit uiteraard op verzet van politiek correct links Nederland.

Belastingen

Moslims betalen 20% khums ofwel kerkbelasting afstaan van al hun opbrengsten, daarnaast moeten zijn 10% van hun inkomsten uitgeven aan zakaat wat onderhoud is voor de minderbedeelden in de samenleving.

Spijswetten

Moslims mogen alleen vlees eten dat halal (toegestaan, Arabisch: حلال) is. Vlees dat niet halal is, is haram (حرام). Halal vlees is uitgebloed vlees van een dier dat volgens de islamitische rituele voorschriften geslacht werd. Het slachten is op die manier een vorm van offerande waarbij een imam aanwezig moet zijn die een paar koranverzen uitspreekt. De hals van de dieren moet in één snelle snee worden doorgesneden, waarbij het doorsnijden van de hart-zenuw bewusteloosheid moet veroorzaken.

Vlees van en van dieren die spontaan gestorven zijn, evenals het expliciet in de Koran vermelde varkensvlees, zijn niet toegestaan. Alles wat uit de zee komt is zonder meer halal, het hoeft niet op een speciale wijze gedood te worden. Alle andere soorten voedsel (groenten, vruchten en dranken, met uitzondering van alcoholische dranken en verdovende middelen) zijn zonder bijzondere bewerkingen toegestaan voor consumptie.

Landen waar sharia wordt toegepast

Momenteel bestaan er in zo'n 50 verschillende landen evenzovele interpretaties van sharia, die deels rechtskracht hebben. De meeste landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kennen een duaal rechtssysteem met religieuze en seculiere rechtbanken. Welk systeem wordt toegepast kan afhangen van de aard van de zaak, en/of van de religie van de betrokkene(n), wat dus in het Midden-Oosten en Noord-Afrika altijd de Islam is. De religieuze rechtbanken behandelen voornamelijk familie- en erfrechtszaken. De andere misdrijven vallen gelukkig in de meeste gevallen onder het seculiere recht, dat vaak gebaseerd is op de rechtsstelsels van de voormalige Westerse overheersers, die wel fatsoenlijke rechtssystemen hadden. Alleen in Iran en Saoedi-Arabië geldt integraal een vorm van sharia en worden Sharia-straffen opgelegd.

Landen waar shariawetgeving op nationaal niveau (met uitzondering van Iran en Saoedi-Arabië in combinatie met gewoonterecht) van kracht is:

Landen waar shariawetgeving naast wetgeving naar westers model van kracht is:

Landen waar uitsluitend een vorm van islamitisch familierecht van toepassing is:

Er is een trend gaande dat meer islamitische landen (elementen uit) de sharia introduceren wegens de islamisering van de wereld, bijvoorbeeld Indonesië, waar op lokale en regionale schaal vormen van shariawetgeving worden ingevoerd (provincie Atjeh, enkele regio's en steden in de provincie West-Java), maar andere landen, zoals Turkije en Tunesië, willen ons doen geloven dat zij hun rechtssysteem naar westerse maatstaven aanpassen. In Afghanistan is het nationale rechtsstelsel na de verdrijving van de Taliban in ontwikkeling. In veel gevallen is gewoonterecht daar sterker dan nationaal recht.

Binnenkort wordt Nederland dus aan deze lijst toegevoegd, als het aan links ligt.

Zie ook

Externe link

Publicaties Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (april 2006):