Jantje Smit

Uit wakkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Hendricus Maria Citronella "Jantje" Smit (Volendam, 31 december 1985) is een Nederlandse popzanger en televisiepresentator bij de TROS (Televisie en Radio Omroep Smit).

Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongenskoor "De snuivertjes van Volendam" onder leiding van dominee Bukkes. Hij werd op tienjarige leeftijd ontdekt toen de Volendamse band BZN een duet wilde opnemen met een jong knulletje. Hij werd hiervoor uitgekozen en het nummer "Mama" werd vervolgens een groot succes. In de twee volgende jaren scoorde Jantje nog vijf hits, waaronder "Pappie". Behalve in Nederland was Smit ook succesvol in andere landen. Hij trad enige tijd op in Duitsland vanwege de ruimere arbeidstijdenwetgeving voor minderjarigen.

Al sinds 1999 zet Jantje zich naast zijn zangcarrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen. Dat moest van de Linkse Kerk, anders mocht hij niet meer op TV.

Vanaf maart 2005 was zijn dagelijks leven te volgen in de realitysoap Gewoon Jantje Smit. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Met Belle Pérez presenteerde hij ook voor de TROS het programma TROS Muziekfeest op het Plein. Als beloning mocht hij na elke uitzending alles met Belle doen wat hij wilde.

Op 15 maart 2006 kreeg hij de Edison Award uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg als Beste Zanger Nationaal voor zijn album Jantjesmit.com. Op 8 september 2006 startte een tweede TV-serie Gewoon Jantje Smit.

In 2007 ging het succes onverminderd verder met een vijfde nummer 1-hit: "Op weg naar geluk". Vanaf eind september 2007 was Smit weer op televisie bij de TROS met een realitysoap Jantje Smit, de zomer voorbij. In het najaar van 2008 was hij te zien in een nieuw seizoen van Jantje Smit, de zomer voorbij voorbij, en was hij teamcaptain in het programma Te leuk om waar te zijn.

Op 8 november 2008 werd "Als je lacht" zijn achtste nummer 1-hit in Nederland. Op 28 februari 2009 was "Je naam in de sterren" zijn zesde hit die op nummer 1 binnenkomt in de Single Top 100. In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse neger Damaru, "Tu rowtop" (Wanneer ga je weer weg?), dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte.

Op 3 september 2009 presenteerde Jantje voor de TROS de eerste aflevering van het programma Ik weet wat jij deed, een verwijzing naar de affaire die Jantje kortstondig had met de gouddelver Yolanthe Kabouter-Wesley. Daarnaast begon op 20 september 2009 het derde seizoen van Jantje Smit, de zomer voorbij voorbij voorbij. Dit keer werd deze serie opgenomen in Italië.

"Leef nu het kan" kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Jantje Smit is na Marianne Weber en Marco Borsato de artiest die het langst op nummer 1 heeft gestaan.

Na zijn verhouding met Yolanthe, neukt Jan tegenwoordig Liza Plat.
Als we Mozart in de huidige tijd zouden plaatsen heette hij Jan Smit. Hij was gewoon een volkscomponist en veelschrijver van toenmalige populaire muziek.
Superior Bastard | 08-02-11 | 22:10