Kabinetscrisis

Uit wakkerpedia
Versie door 94.210.184.109 (Overleg) op 21 sep 2010 om 16:13 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een situatie die voorkomt wanneer een meerderheid van de regeringspartijen in de 2e kamer niet meer achter het kabinet staat. Wordt altijd veroorzaakt door links...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een situatie die voorkomt wanneer een meerderheid van de regeringspartijen in de 2e kamer niet meer achter het kabinet staat.

Wordt altijd veroorzaakt door linkse partijen, zoals in 2010, toen de PvdA geen verlenging wilde van de Nederlandse steun aan de bevrijdingsactie van Afghanistan. De PvdA had dit namelijk al gezegd voordat ze meededen in grijs 1, maar toch wilde het CDA en de Christenunie dat de PvdA zijn steun moest geven aan de verlenging. Toen de PvdA zijn voet stijf hield was dit natuurlijk een verraad van de PvdA.

Een ander voorbeeld van linkse schuld is de val van het kabinet in 2006, toen D66 geen vertrouwen meer had in Rita Verdonk. Rita vond namelijk dat Ayaan Hirsi Ali geen Nederlander mocht zijn, vanwege een fout in haar aanvraag voor een verblijfsvergunning. Na kritiek op Verdonk en een verklaring opgesteld door Balkenende, waar de minister mee kon leven, vond Rita dat Ali alsnog een Nederlander mocht zijn. D66 vond dit toen twijfelachtig gedrag van de minister en trok haar steun voor het kabinet in als de premier Rita Verdonk niet werd weggestuurd. Het CDA en de VVD steunde de minister en dit kabinet viel toen uiteindelijk D66 zijn minister terugtrok.

In 2002 viel Balkenende I na de LPF-crisis. Niet direct de schuld van links, maar als de huurmoordenaar van links gestopt was, leefde Pim Fortuyn nog. En het is een waarheid dat Pim alles kon.

Links had ook schuld aan de crisis in 1999, toen de D66 een referendum in de grondwet wilde, maar de democratische Hans Wiegel zag deze slinkse truc om nog meer linkse wetten aan te kunnen nemen op tijd en stemde met zijn VVD fractie tegen. Hierdoor leed Paars II gezichtsverlies en bood zijn ontslag in.