Kamervraag

Uit wakkerpedia
(Doorverwezen vanaf Kamervragen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kamervraag is in de Nederlandse politiek een vraag die gesteld wordt aan de regering door een lid van de Eerste of Tweede Kamer. Kamervragen en de antwoorden worden gepubliceerd in de vergadernotulen als "Aanhangsels van de Handelingen", en staan tegenwoordig ook online. De vragen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord door de betreffende minister. Soms komt deze eerst met een "mededeling" dat het wat langer duurt. Dit komt omdat de vragen worden gedelegeerd aan de medewerkers van het ministerie, en dat zijn weer allemaal raamambtenaren die liever lui dan moe zijn.

In 2011 kostte één Kamervraag ongeveer €3750. Alle gestelde Kamervragen kostten dat jaar bij mekaar ruwweg €11,5 miljoen. Zo zie je maar weer hoeveel die raamambtenaren ons jaarlijks kosten. Want het zijn tenslotte de ambtenaren die de prijs opdrijven. Zij zijn het immers die het werk voor de minister doen. Het ligt echt niet aan bijvoorbeeld een Geert Wilders en zijn PVV, die inmiddels honderden kamervragen hebben gesteld, waarvan de beste en meest belangrijke worden geciteerd hier in de WakkerPedia.

Het stellen van kamervragen is overigens niet meer dan terecht. Het is voor een kamerlid één van de meest effectieve middelen om te laten zien dat je kei-hard werkt voor je geld, naast gastoptredens in televisieprogramma's, natuurlijk.
Uw Kamer vroeg mijn aandacht voor een kwestie zeer urgent;
Ik reageer direct, zoals u mij kent.

De kwestie is het paard van Sinterklaas;
Dat nog niet terugkeerde, helaas.

Al dagenlang is Amerigo nu reeds zoek;
Er wordt naar uitgekeken op iedere hoek.

Inderdaad een zaak van groot belang;
Zonder paard komt immers de viering in het gedrang.

Uw Kamer vroeg om actie van mijn kant;
Ik bied natuurlijk graag een helpende hand.

Ik heb hoogstpersoonlijk bij de politie aangekaart:
Alle agenten uit te laten kijken naar dit paard.

Ik doe ook een beroep op ieders verantwoordelijkheid:
Wees alert, er is nog tijd!

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie reageert op Kamervragen over vermissing paard van Sinterklaas, 30 november 2011, Rijksoverheid site