Jantje Smit

Uit wakkerpedia
Versie door Drpsgk (Overleg | bijdragen) op 28 sep 2010 om 19:55

Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Hendricus Maria (Jantje) Smit (Volendam, 31 december 1985) is een Nederlands popzanger en televisiepresentator bij de TROS.

Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongenskoor "De snuivertjes van Volendam" onder leiding van dominee Bukeens. Hij werd op tienjarige leeftijd ontdekt toen de Volendamse band BZN een duet wilde opnemen met een jong knulletje. Hij werd hiervoor uitgekozen en het nummer "Mama" werd vervolgens een groot succes. In de twee volgende jaren scoorde Jantje nog vijf hits, waaronder "Pappie".

Behalve in Nederland is Smit ook succesvol in andere landen. Hij trad enige tijd op in Duitsland vanwege de ruimere arbeidstijdenwetgeving.

Al sinds 1999 zet Jantje zich naast zijn zangcarrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen. Dat moest van de linkse kerk, anders mocht hij niet meer op TV.

Vanaf maart 2005 was zijn dagelijks leven te volgen in de realitysoap "Gewoon Jantje Smit". Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Met Belle Pérez presenteerde hij ook voor de TROS het programma TROS "Muziekfeest op het Plein". Als beloning mocht hij daarna alles met Belle doen wat hij wilde.

Op 15 maart 2006 krijgt hij de Edison Award uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg als Beste Zanger Nationaal voor zijn album Jantjesmit.com. Op 8 september 2006 startte een tweede serie "Gewoon Jantje Smit".

In 2007 ging het succes onverminderd verder met een vijfde nummer 1-hit: "Op weg naar geluk". Vanaf eind september 2007 was Smit weer op televisie bij de TROS met een realitysoap "Jantje Smit, de zomer voorbij". In het najaar van 2008 was hij te zien in een nieuw seizoen van "Jantje Smit, de zomer voorbij" en was hij teamcaptain in het programma "Te leuk om waar te zijn".

Op 8 november 2008 werd "Als je lacht" zijn achtste nummer 1-hit in Nederland. Op 28 februari 2009 was "Je naam in de sterren" zijn zesde hit die op nummer 1 binnenkomt in de Single Top 100. In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse neger Damaru, "Tu rowtop" (Wanneer ga je weer weg?), dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte.

Op 3 september 2009 presenteerde Jantje voor de TROS de eerste aflevering van het programma "Ik weet wat jij deed", een verwijzing naar de affaire die Jantje kortstondig had met de prostituee Yolanthe. Daarnaast begon op 20 september 2009 het derde seizoen van "Jantje Smit, de zomer voorbij". Dit keer werd deze serie opgenomen in Italië.

"Leef nu het kan" kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Jantje Smit is na Marianne Weber en Marco Borsato de artiest die het langst op nummer 1 heeft gestaan.