Geit

Uit wakkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De geit (Capra hircus) is een zoogdier dat behoort tot de evenhoevigen, en daarbinnen de holhoornigen (Bovidae). Het woord geit komt van Germaans *gait-z en is waarschijnlijk verwant met Latijn hædus "jonge geit".

Een vrouwelijke geit heet een geit of een sik. Een mannetjesgeit heet een bok. Een jong geitje heet een lam. Een gecastreerde bok is een weer. Soms wordt een vrouwelijke geit geboren met mannelijke geslachtskenmerken; dat wordt een kween of kwee genoemd.

Behalve de gedomesticeerde geit, is er ook de wilde geit, waar de gedomesticeerde geit een nakomeling van is. Als stamvorm van de huisgeit werd de bezoargeit (Capra aegagrus) vermoedelijk reeds rond 7000 v.Chr. in Voor-Azië gedomesticeerd. Daar leeft ook een van de weinig tamme rassen, de tsjerkessengeit, die niet van de bezoargeit is af te leiden, maar van de markhoor of schroefhoorngeit (Capra falconeri). Dit schijnt een oeroud ras te zijn, dat werd gehouden van Mesopotamië tot Egypte, en zelfs in Griekenland. Daarom zijn dit dus de oorspronkelijke geitenlanden.

Als huisdier is de geit door de mens in alle werelddelen ingevoerd, behalve in de poolgebieden. Wereldwijd zouden er ongeveer 450 miljoen geiten zijn, verdeeld over een tweehonderdtal verschillende rassen. In hun oorspronkelijke, droge leefgebieden worden ze hoofdzakelijk gehouden voor het vlees en de huiden. Pas later ontdekte men in Europa dat de geit ook in staat is om grote hoeveelheden melk te produceren. Voor mensen die allergisch zijn voor koeienmelk is geitenmelk meestal een goede vervanger. Geitenmelk bevat ongeveer hetzelfde vet- en eiwitgehalte als koeienmelk, maar is lichter verteerbaar. Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag. Slechts een beperkt aantal geitenrassen wordt net als schapen voor de wol gehouden. De bekendste is de Angorageit. Deze wordt voornamelijk door de Linkse Kerk gebruikt voor hun geitenwollensokken waar deze kerk zo bekend om staat.

Verder zijn het leuke beesten en zijn ze nog goed te eten ook, een echt win-win dier. De geitenneukers vergrijpen zich vaak aan geiten voordat zij er shoarma van maken, maar dat proef je er gelukkig niet van af. Dat hoort allemaal bij de cultuurverrijking, waarvan ook onze dieren mogen "meegenieten".
Vergelijk de EU met een zuivelboerderij: Het geboortecijfer onder de koeien valt tegen, en volgnes het economische model moet er groei zijn. Nu zijn koeien niet te vinden, dus importeren we gewoon geiten. Dan heb je net zo veel beesten. Al je stallen zijn bezet. Ze vreten evenveel. Alleen geven ze zo weinig melk...... Het rendement is stukken hoger als je de parasiterende geiten buiten laat. Politici die dat begrijpen noemt men in de MSM "rechts-extremistisch" en "racistisch".
Vogelbeest | 16-12-16 | 12:10

Wij Nederlanders zijn de spreekwoordelijke geit. Want wij zijn het die worden genomen en we kunnen we wederom niets aan doen.
Edwin Heij | 4 april 2016 | 12:50

Als je moest kiezen tussen een geit en die rare nicht met Down.Dan zou ik ook gaan twijfelen. Verder zijn alle religieuzen gek en zou de wereld er beter uit zien als ze elkaar ernstig deaud vermoorden zouden doen.
Zure prak | 22-09-12 | 19:15

meiden van Nederland laat je toch niet gebruiken door die zgn moslim boys.........jullie worden als goedkope hoer gezien......ze trouwnen toch lekker HYPOCRIET met een geitje van thuis!!!!
patrick, arnhem !!! | 11:04 | 23.08.12

Vroeger had ik vier honden en een geit in een boomgaard . De geit woonde apart en de honden hadden hun eigen warme schuur . Alles ging prima totdat de geit besloot bij de honden te gaan slapen s'nachts . Dat werd iedere nacht oorlog en moest ik m'n bed uit om de ruzie te sussen , soms wel vier keer per nacht , buren boos . De geit was nogal hardleers ,uiteindelijk heb ik de geit maar laten slachten want niemand wilde hem hebben . Nou ben ik vergeten wat ik eigenlijk wilde vertellen ...
Harry, Sliedrecht | 17:08 | 05.02.11