Ritueel slachten

Uit wakkerpedia
Versie door Gronk (Overleg | bijdragen) op 15 sep 2010 om 08:11

Ga naar: navigatie, zoeken
  • Moslims mogen alleen vlees eten dat halal (toegestaan, Arabisch: حلال) is. Vlees dat niet halal is, is haram (حرام). Bijvoorbeeld de dertienjarige dochter van je buurman is haram (tot je haar bruidsschat betaald hebt).

Halal vlees is uitgebloed vlees van een dier dat volgens de islamitische rituele voorschriften geslacht werd. Het dier moet onverdoofd worden geslacht. Het slachten gebeurt door het doorsnijden van de keel en de halsslagaders van het dier, waarna het dier langzaam leegbloed. Bij het slachten moet een haatbaard aanwezig zijn die een paar koranverzen opdreunt. Ritueel slachten gebeurt niet in een slagerij, maar gewoon bij moslims thuis, dus ook op de 11e verdieping in de bijlmer.

Orthodoxe joden hebben vergelijkbare spijswetten, maar passen die op een veel vriendelijkere manier toe. Voedsel bereid volgens de joodse spijswetten is kosher.